Newsletter November 2019 - Dutch

Nieuwsbrief van Cathy Groenendijk,

Beste vrienden,

Ik ben van 20 juli tot 8 september in Oeganda geweest en heb het heel druk gehad. De eerste 3 weken heb ik de familie Voois uit Oudewater op bezoek gehad. Zij hebben het CCC centrum bekeken, we zijn naar scholen geweest, hebben geholpen bij het uitzoeken van zonnepanelen en een geschikte auto voor CCC. En we hebben samen genoten van een prachtige safari! Zij hebben heel veel indrukken opgedaan! Hierna kwamen alle kinderen thuis voor hun schoolvakantie. Dankzij een speciale gift konden wij een apart huis huren voor de jongere kinderen van 6 tot 14 jaar. Ze waren heel blij met een eigen plek. Begin september ging iedereen weer naar school. Daarna vertrokken wij, (Marina, Jessica en ik) naar Chili, waar Marina chirurgische behandelingen krijgt vanwege haar misvormde gezicht. Hierover ga ik in deze brief meer vertellen.

Het verhaal van Marina.

Marina is een van de meisjes van CCC. In november 2016 kwam Marina op ons pad, toen we haar zagen bedelen in Juba. Zij was tijdens een acute epileptische aanval met haar gezicht in het open vuur gevallen en had derdegraadsbrandwonden opgelopen. Haar moeder deed wat ze voor haar kon doen, ze bracht haar naar het lokale ziekenhuis waar ze haar zo goed mogelijk behandelden. Ze kreeg een tweede operatie in Oeganda. Ze zag er vreselijk uit en had steeds een doek voor haar gezicht om haar misvorming te bedekken.

Tijdens mijn bezoek aan de VS in 2017 ben ik in contact gekomen met een van de beste brandwondenziekenhuizen van de wereld: het Boston Kinderbrandwonden ziekenhuis. Alle formaliteiten en voorbereidingen waren in orde, toen het ziekenhuis op het laatste moment zich terugtrok vanwege risico op overlijden. Het was een enorme teleurstelling voor Marina, toen ze dit hoorde. Ze probeerde zich van het leven te beroven, omdat ze het vertrouwen in mensen was kwijtgeraakt. Het was een heel moeilijk tijd voor ons allemaal. Een “Barmhartige Samaritaan” bracht me in contact met COANIQUEM, een brandwondencentrum in Santiago, Chili.https://www.youtube.com/watch?v=hewB7tekZcA

Na veel gebed en overleg met betrokkenen besloot ik om helemaal opnieuw te beginnen. Ik nam contact op met de immigratiedienst, de ambassade, artsen in Chili en vrienden, bij elkaar met mensen uit 6 verschillende landen. Het leek een onmogelijke opdracht om Marina gedurende 6 maanden in Chili te laten wonen. Er is geen Chileense ambassade in Oeganda (Marina’s immigratieland), en ook niet in haar geboorteland Zuid-Soedan. De dichtstbijzijnde ambassade is in Addis Ababa in Ethiopië. Paspoorten, wettelijke documenten, inentingskaarten, Nationale ID’s werden met DHL tussen 4 landen rondgestuurd. Niet meer te tellen e-mails, WhatsApp berichten en telefoongesprekken werden uitgewisseld. Het was een nachtmerrie! Een heel lang, vervelend en ingewikkeld proces om een visum voor Chili te krijgen. We gaven de hoop op een visum al op, toen ik een bericht uit Addis Ababa kreeg, dat het visum voor Chili verleend was en dat ik het gelijk kon ophalen bij DHL. Ondanks de frustraties over de bureaucratie tijdens dit hele proces, was ik geraakt door het medeleven dat steeds aan Marina werd getoond.

Dit positieve nieuws gaf ons nieuwe energie en daadkracht. Vliegtickets werden gelijk geboekt. Iemand adviseerde mij om toch even te vragen of er ook een visum voor Brazilië nodig was. De overstap duurde slechts 4 uur. Ik belde de dichtstbijzijnde Ambassade en tot mijn grote schrik hadden we wel een visum nodig. Ik was blij, dat ik het gevraagd had. Ik had dit helemaal niet verwacht. Nu moest ik opeens de tickets en alle documenten naar de Braziliaanse ambassade in Nairobi sturen met het geld, want anders zouden we bij aankomst in Brazilië onmiddellijk teruggestuurd worden.

Het duurde een maand om deze laatste horde te nemen. De tijd begon te dringen en op het laatste moment belde ik in wanhoop om 10 uur de ambassade en verzocht de Consul vriendelijk aandacht te geven aan het pakketje met documenten, dat door DHL zou worden gebracht. Echter, zij sloeg mijn verzoek af en hing op. Tot mijn grote verrassing werd ik door de Consul teruggebeld met een heel vriendelijke stem, die mij vertelde dat ze net het visum voor Marina verleend had om over te stappen in Sao Paolo (Brazilië). Ik kon direct DHL bellen om het paspoort op te halen. En ja, de volgende dag, net op het nippertje, had ik de documenten. Toen de consul Marina’s misvormde gezicht in haar paspoort had gezien, smolt het ijs om haar ‘formele koude hart’ en werkte ze van harte mee. Prijs de Heer voor herwonnen compassie bij de consul.

Aankomst in Santiago, Chili.

Op 8 september, na 25 uur vliegen, werden Marina, Jessica (Mary’s wettelijke begeleider uit Oeganda) en ik door Alan en zijn vrouw Valentine opgehaald van het vliegveld in Santiago. Alan en zijn vrouw zijn door het Coaniquem project aangesteld om voor ons te zorgen, zij brachten ons naar ons logeeradres op het terrein van het ziekenhuis in Santiago. Zij waren klaar om ons te ontvangen! In de 10 dagen dat ik er was, zijn alle medische vooronderzoeken gedaan en is haar medische geschiedenis doorgenomen.
Op 13 oktober voerden de artsen hun eerste operatie aan haar oog, neus en mond uit. Deze operatie duurde 5 uur. Gelukkig waren er geen complicaties. Ze had alleen honger, omdat ze voor de operatie niet had mogen eten. 5 weken na aankomst in Chili is het genezingsproces op gang gekomen, ze heeft zelfs nu een beetje licht in haar linkeroog. Foto 1 laat zien hoe Marina er na het ongeluk uitzag. Foto 2, na de eerste operatie in Oeganda en foto 3 toont haar gezicht na de operatie van 13 okt. 2019 in Santiago.

Gouda, oktober 2019

Het is bijzonder om te zien hoe mensen tot positief handelen komen, wanneer ze Marina ontmoeten, terwijl ze dat zelf niet in de gaten heeft.

Haar hart was vol boosheid en teleurstellingen, er was geen ruimte in haar om liefde en zorg van anderen te ontvangen.
Deze ervaring herinnert me aan een vers uit de Bijbel. Psalm 8: 5 - 6 “Wat is de mens, dat U aan hem denkt en het mensenkind, dat U naar hem omziet? Toch hebt U hem weinig minder gemaakt dan de engelen en hem met eer en glorie gekroond.”

Foto 1 Foto 2 Foto 3

De operaties moeten met tussenpozen worden uitgevoerd. Marina wil graag in Chili blijven zolang als het nodig is. Ze heeft weer hoop voor de toekomst gekregen. Coaniquem heeft een Engelssprekende leerkracht voor Marina aangesteld. Er wordt goed voor haar gezorgd.
Via ds. Gerrit Vreugdenhil van de St. Jan in Gouda zijn we ik contact gebracht met gemeenteleden van de kerk, waar hij via de GZB gewerkt heeft. Zij zorgen goed voor Marina en Jessica, halen hen op voor de dienst en bezoeken hen door de week. Soms nemen ze hen mee uit.

Danken.

  • -  De gulle giften die het mogelijk maken, dat Marina deze plastische chirurgie kan ondergaan.

  • -  De vriendelijkheid van de staf in Coaniquem die goed voor haar zorgen.

  • -  Dat Marina weer vertrouwen in mensen heeft gekregen.

  • -  De Kerkelijke gemeente in Santiago, die Marina en Jessica in hun midden hebben opgenomen.

  • -  Voor de gift waardoor we in de schoolvakantie een huis konden huren voor de jongere kinderen.

    Bidden voor

    Marina’s visa loopt in februari 2020 af. Bid voor verlenging van het visum, zodat ze in Chili kan blijven totdat alle operaties gedaan zijn.

    Vriendelijk verzoek.

  1. Schrijf eens een bemoedigende brief of leuke kaart aan Marina; c/o Coaniquem hospital, Sanfrancisco, 8586 Pudahuel, Santiago de Chile, CHILI.

  2. Kom bij ons op bezoek als je in Kampala bent of kom als vrijwilliger in de vakantie december-januari.

Giften. U kunt uw gift overmaken naar:Iban NL19 RABO 0114 344671, t.n.v. Stichting CCC Nederland (heeft de ANBI status)

Met vriendelijke groeten aan u allen voor uw betrokkenheid bij de Confident Children out of Conflict Familie,

Cathy

Cathy Groenendijk
Executive Director Confident Children out of Conflict
Tel in Juba: +211955065445, +256778335696. In NL: +31636038468, vast +31182785326P.O. Box 36653, Kampala, Uganda
Email: cathy.groenendijk@gmail.com, www.confidentchildren.org http://www.facebook.com/pages/Confident-Children-out-of-Conflict- CCC/128689200496641

Ik loof U, omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben, wonderlijk zijn Uw werken; mijn ziel weet dat zeer goed. (Psalm 139:14).