Newsletter January 2020 - Dutch

De nieuwsbrieven staan nu onder het kopje CCC Nederland

Nieuwsbrief van Cathy Groenendijk, Gouda, januari 2020

Beste vrienden,

We wensen u een gezegend nieuwjaar!

In 2019 ben ik vier keer op en neer gereisd tussen Kampala en Nederland. In september heb ik Marina naar Santiago in Chili gebracht, zodat zij daar plastische chirurgie aan haar gezicht kan ondergaan. Op 20 december ben ik weer thuisgekomen om met Wim Kerstfeest te vieren. Op 27 januari vertrek ik weer naar Kampala, Wim is van plan om in maart naar mij toe te komen. In juni D.V. kom ik weer naar Nederland. In deze brief wil ik jullie vertellen over de schoolvorderingen van de kinderen van CCC.

Vakanties en vrijwilligers

Zoals u weet zorg ik al jaren voor meisjes, die in de straten van Juba in Zuid-Soedan leefden. Zij hebben huiselijk geweld, uitbuiting en misbruik meegemaakt en burgeroorlogen overleefd. In 2016 nam ik, vanwege de oorlog, de beslissing om met hen naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda, te verhuizen. Ik heb nu een routine opgebouwd, waarbij ik drie keer per jaar naar Nederland ga. Ik woon het grootste deel van het jaar in Kampala om de kinderen te ondersteunen en in de vakanties help ik hen met huiswerk en andere activiteiten. Dit deed ik samen met hulp van vrijwilligers. Echter in november 2019 hebben we afscheid moeten nemen van onze speciale vrienden, Aletta en Abrie Wessels, Nicholas en Verity Ramsden. Twee jaar lang hebben zij veel betekend voor de kinderen door hen op de kostschool te bezoeken, te luisterden naar hun problemen, hun huizen te openen en hun prachtige tuinen beschikbaar te stellen voor verjaardagsfeestjes en speciale gelegenheden, waar ze o.a. de “Sound of Music” zongen. Ze laten een grote leegte achter, waarvan ik niet weet hoe die op te vullen.

We zijn dankbaar, maar we zijn er nog niet.

Begin 2019 was het nog niet duidelijk of alle meisjes terug naar school zouden kunnen gaan. Vanwege natuurrampen in Amerika hadden we hadden geen ondersteuning kunnen vinden voor 25 kinderen. We werden echter aangenaam verrast toen een noodfonds uit Engeland het nog nodige schoolgeld wilde betalen. Tot nu toe hebben we voor dit jaar 2020 nog geen toezeggingen ontvangen, maar we hopen dat we alle 50 kinderen met uw steun naar school kunnen laten gaan.

De oudste meisjes maken goede voortgang

Vijf van onze meisjes volgen hoger onderwijs. Martha (24) studeert plattelandsontwikkeling aan de Bugema Universiteit. Elly (21) heeft eind 2018 haar VWO-examen gedaan. Ze heeft nu 1 jaar bij een medische kliniek gewerkt om ervaring op te doen.

Drie meisjes (18-22) zitten in het 2e jaar van een beroepsopleiding. Twee van hen deden in november 2019 examen. De uitslag is eind januari bekend. Een van hen is in december gaan werken bij BROOD (bakkerij opgezet door Nederlanders), tot eind Januari, wanneer de examenresultaten bekend worden. Zij kan heerlijke appeltaarten, banaanmuffins, volkorenbrood, enz bakken.

In hun vrijetijd maken deze meisjes ook allerlei mooie handwerken van Afrikaanse stoffen (prints) en haken wollensjaals voor de verkoop. Ik heb deze meegebracht naar Nederland om te verkopen.

Kinderen die voor 2023 hun middelbare school zullen afronden

Eind 2020 gaan vijf meisjes hun eindexamen HAVO/VWO doen en 14 anderen een jaar later. Een van hen, Nola, is heel goed en we verwachten dat ze hoog scoort in 2021.
Dan zijn er nog 2 jongens en 3 meisjes overgegaan naar de 2de klas en 2 anderen hebben toelatingsexamen gedaan voor de middelbare school. We verwachten dat ze geslaagd zijn en in februari ook naar een goede middelbare school kunnen gaan. Een van hen is Steve (19), hij was een kind-soldaat en had maar 4 jaar op school gezeten. Hij wil dokter worden en hoopt terug te gaan naar Zuid-Soedan om onder zijn eigen mensen te werken.

Nog 13 kinderen zitten in het basis onderwijs

Alle kinderen zijn overgegaan naar de volgende klas. Hun Engels is uitstekend en daardoor kunnen ze goed meekomen. Joan zei: "Ik weet waarom ik in Oeganda ben: om te studeren en ooit iemand te worden".
Lisanne had de afgelopen 3 jaar veel problemen en last van depressiviteit, waardoor ze zich niet kon concentreren. Ze is toch overgegaan naar groep zeven en ze kan aan het eind van dit jaar toelatingsexamen doen voor de middelbare school. Ze ziet dit met vertrouwen tegemoet. Clare (7) heeft de meeste kinderboeken, die wij hebben, al gelezen. Hanna (9) wil graag lerares worden als ze groot is en Faith (6) is erg lening en wil graag sportlerares en ballerina worden. Joe (8) heeft plastische chirurgie aan zijn handen ondergaan en wil graag dokter worden als hij groot is.

Gezondheidsproblemen

• Helaas hebben we nog geen artsen in Nederland kunnen vinden, die Emily’s gespleten gehemelte gratis willen opereren. Daar zoeken we nog steeds naar.
• Verschillende kinderen hadden problemen met hun gebit en malaria. Zij zijn in het lokale Mengo- ziekenhuis behandeld. We zijn de Dentaid-organisatie, die één keer per jaar naar Oeganda komt om gratis behandelingen te doen, dankbaar voor het verlenen van tandheelkundige zorg.

We danken God voor de steun en donaties, die Marina in staat hebben gesteld om voor plastische chirurgie naar Chili te reizen. We zijn ook dankbaar voor de donaties van kleding en financiële steun om de 50 kinderen op school te kunnen houden.We bidden om meer sponsors, zodat we alle 50 kinderen ook dit jaar weer naar school kunnen laten gaan. Ook bidden we, dat we maatschappelijke werkers in dienst kunnen nemen en we weer vrijwilligers krijgen om met de kinderen te helpen.

Wilt u alstublieft onze noden in uw omgeving, zoals bij familie en vrienden, onder de aandacht brengen?Laat me alstublieft weten als u een manier weet om ondersteuning te vinden, zodat we deze kinderen naar school kunnen sturen.
Heeft u belangstelling voor de handwerkproducten die ik mee heb gebracht, zoals tassen, etuitjes, sjaals, onderzetters, placemats, tafellopers, schorten en vloerkleedjes? Neem dan contact op
met Marrie Winterswijk in Oudewater (06-19943799) of met Marion in Gouda (06-31209902).

Giften. U kunt uw gift overmaken naar:Iban NL19 RABO 0114 344671, t.n.v. Stichting CCC Nederland (heeft de ANBI status)

Met vriendelijke groeten aan u allen voor uw betrokkenheid bij de Confident Children out of Conflict Familie,

Cathy

Cathy Groenendijk
Executive Director Confident Children out of Conflict
Tel in Juba: +211955065445, +256778335696. In NL: +31636038468, vast +31182785326P.O. Box 36653, Kampala, Uganda
Email: cathy.groenendijk@gmail.com, www.confidentchildren.org http://www.facebook.com/pages/Confident-Children-out-of-Conflict- CCC/128689200496641

Fatuma Mozes meisjes die die hun producten verkopen.

Ik loof U, omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben, wonderlijk zijn Uw werken; mijn ziel weet dat zeer goed. (Psalm 139:14).